Celebrul violonist Alexandru Tomescu va concerta pe 3 iulie la Cazinoul din Constanța în ca drul celei de-a XVIII-a ediții a Turneului Stradivarius. „RAPSODIILE” – o transcripție pentru vioară și chitară clasică semnată de Dragoș Ilie a celebrelor Rapsodii ale lui George Enescu și „Rapsody in Blue” a lui George Gershwin vor răsuna în sala de concerte a Cazinoului
Violonistul Alexandru Tomescu și chitaristul clasic, Dragoș Ilie, au lansat pe 10 iunie Turneul Stradivarius „RAPSODIILE” dedicat lui George Enescu, aducându-i un omagiu la 70 ani de la trecerea în neființă, printr-o serie de 22 concerte, în zona rurală și urbană a României, cu un program inedit, o transcripție a celebrelor Rapsodii ale lui George Enescu și George Gershwin pentru vioară și chitară clasică, realizată de artistul Dragoș Ilie.
Anul acesta, pe 2 iunie 2025, Violonistul Alexandru Tomescu a cântat în Capela Sixtină, la Vat ican, Bach și Balada lui Ciprian Porumbescu, în prezența Papei Leon al XIV-lea într-un even iment solemn în memoria Cardinalului Iuliu Hossu, 2025 fiind un an dedicat lui, recunoștință pentru acțiunile de salvare a evreilor în perioada Holocaustului.
https://www.facebook.com/share/v/1CqYMzpDda/
« Turneul Stradivarius de anul acesta este dedicat Rapsodiilor – celebrele lucrări ale lui George Enescu, puse în oglindă cu nu mai puțin cunoscuta “Rhapsody in Blue” a lui George Gershwin. Chiar daca sunt diferite ca stil muzical – muzica folclorică versus jazz, în esența lor aceste lucrări iconice sunt unite prin spiritul lor liber, inovator, care a uimit și încântat generații de melomani. La mai bine de o sută de ani de la momentul premierelor lor, ducem mai departe povestea acestor bijuterii muzicale, aducându-le în fața voastră într-o formulă nouă, inedită: aranjament pentru vioară și chitară, semnat chiar de Dragoș Ilie, partenerul meu în acest Turneu Stradivarius.
Este fără îndoială un demers foarte îndrăzneț, să îți asumi redarea întregii palete de culori sonore de care dispune orchestra simfonică pe corzile viorii și ale chitarei. Pot să vă spun însă că bucuria de a cânta, de a da viață în mod direct acestor muzici exuberante și pline de energie este copleșitoare! » declară Violonistul Alexandru Tomescu. Turneul Stradivarius este o adevărată provocare: interpretarea celebrelor Rapsodii române op. 11 în versiune pentru vioară și chitară – o idee în premieră mondială, transcripțiile fiind realizate de cel care va fi partenerul de scenă al lui Alexandru Tomescu, chitaristul Dragoș Ilie.
Concertul se deschide cu trei preludii de George Gershwin, lucrări în original pentru pian, com puse în 1926. Aranjamentul pentru vioară și chitară este realizat de Andrew Zohn, cel care i-a fost profesor lui Dragoș Ilie la Columbus State University (SUA). Poate părea surprinzător să ai alături numele lui Enescu și Gershwin în același concert, însă privind mai de aproape, poți ve dea similaritățile care au condus la această asociere, dincolo de faptul evident că ambii au scris câteva dintre cele mai cunoscute rapsodii din istoria muzicii. Enescu și Gershwin au fost contemporani, Gershwin trăind o viață mult mai scurtă însă (1898 1937). Ambii sunt deschizători de drumuri pentru culturile din care provin: George Enescu, primul compozitor român relevant la nivel mondial, George Gershwin, primul compozitor american important din istoria muzicii. Enescu, cu un limbaj personal unicat în istoria muzicii, împletind experiența melosului românesc, cu experiența culturilor care l-au format – cea vieneză și cea pariziană – dar și cu valorile componistice ale timpului său, în general. George Gershwin, primul care face loc jazzului în muzica simfonică: mai precis, în 1924, „Rhapsody in Blue” scria istorie, cu un succes formidabil care s-a perpetuat până astăzi.
« Mi s-a spus că e imposibil! Orchestra este mult prea mare pentru a fi cântată la două instru mente. Și poate aș fi crezut, asta dacă nu îmi plăceau provocările și dacă provocarea nu ar fi fost lansată chiar de Alexandru Tomescu. Nu pot decât să-i mulțumesc pentru încredere. După câteva luni de scris, șters, reascultat, reinterpretat, simt ca și cum Rapsodiile s-au rescris sin gure. Este un program cu dublă însemnatate personală, reprezintă două lumi, două idealuri, care ajung să se împlinească într-un vis, aș spune unul implinit. Prima lume definește aproape un deceniu din viața mea, timp formativ pe care l-am petrecut în Statele Unite. Muzica ne vorbește despre entuziasm, energie și, bineînțeles, jazz. O lume cosmopolită, ce caută noi răspunsuri, frenezia anilor ‘20, așa numiții “Roaring ’20’s”, spune Dragoș Ilie.
Turneul Stradivarius înseamnă un demers constant și susținut al ideii de a accesibiliza marea muzică către publicul larg, în spații și locuri unde muzica cultă poate nu ajunge niciodată. To todată, acest turneu oferă publicului larg sonoritățile unuia dintre cele mai valoroase instru mente care aparțin statului român, adică, într-un fel, tuturor cetățenilor lui, vioara Stradivarius Elder- Voicu din 1702, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur, pe care a cântat 20 ani violonistul Ion Voicu în trecut, și pe care din 2007 cântă Alexandru Tomescu, și va continua să cânte cel puțin până în 2029.
Programul complet al Turneului Stradivarius 2025 poate fi descoperit la www.turneulstradiva rius.ro/