MĂ¢ine, 23 mai 2011 Ă®ncepĂ¢nd cu orele 19.00, la Casa de Cultură din ConstanĂ›a va avea loc comedia amară „SinucigaĂ™ul”. Domnul director vă invită la două 2,15 ore de spectacol cu nume mari ale scenei romĂ¢neĂ™ti, iar pentru a beneficia cĂ¢t mai mulĂ›i de acest eveniment, elevii, studenĂ›ii Ă™i pensionarii vor intra doi pe un bilet. Biletele se găsesc la casa de bilete a Casei de Cultură Ă™i costa 85 Ă™i 100 lei.
O comedie amară pe care au vrut s-o pună Ă®n scenă mari regizori ca Meyerhold Ă™i Stanislavski, dar pe care a interzis-o Ă®nsuĂ™i Stalin. Urmarea? Autorul, un scriitor de geniu, a fost deportat Ă®n Siberia Ă™i condamnat să rămĂ¢nă un anonim. După moartea sa, această piesă i-a adus dramaturgului celebritatea internaĂ›ională. SinucigaĂ™ul se joacă astăzi peste tot Ă®n lume, relansĂ¢nd o Ă®ntrebare dramatică: viaĂ›a are sens? Piesa este un rechizitoriu tragicomic la adresa egoismului feroce, o farsă Ă®n care viaĂ›a nu face nici două parale, iar moartea este speculată Ă®n folosul interesului propriu. Un spectacol de o actualitate Ă™ocantă Ă™i dureroasă, despre criza unui om aflat pe valurile crizei societăĂ›ii. O piesă de un curaj nebun scrisă Ă®n plin totalitarism, un strigăt disperat pentru cĂ¢Ă™tigarea dreptului la Ă™oaptă. Pentru că este o piesă fără banalităĂ›i, Ă™i Alexa ocoleĂ™te evident banalităĂ›ile Ă®n spectacol. Nici rutina nu-Ă™i are locul aici, dar se observă inerĂ›ii din partea unor actori Ă®n roluri secundare. Regizorul caută, Ă™i gĂ™ÄƒseĂ™te, o rezolvare scenică simplă, dar profundă Ă™i, precum e textul, cu inserĂ›ii metafizice. El Ă™tie să-l introducăĂ™ pe spectator Ă®n subtilitatea piesei scrise la 1928 – pentru că este „ciudat de actuală”. Personajul principal, prin jocul lui Dan Puric, atinge sensibilitatea publicului Ă™i acesta vibrează. Restul interpreĂ›ilor sunt ca o orchestră, dirijată de acĂ›iunile Ă®n scenă ale protagonistului, cel care ajunge la ideea impusă de a merge spre sinucidere.Podsekalnikov este un om fără serviciu, stă Ă®ntr-o casă tip cămin, se trezeĂ™te Ă®n plină noapte Ă™i îÙi Ă®ntreabă nevasta dacă a mai rămas ceva lebăr. Provoacă zăpăceală Ă®n familie. Vin vecinii. El Ă®ncepe să descopere, cu stupoare, că foarte multă lume are nevoie de moartea sa Ă™i să sfĂ¢rĂ™ească prin sinucidere. Acest sfĂ¢rĂ¢it este ca o marfă care se vinde. Există comerciantul, există Ă™i cumpărătorii – intelectuali, slujitori ai bisericii, oameni de rĂ¢nd. ĂĹ˝n opinia acestora, sinuciderea l-ar face erou pe Podsekalnikov. Ar vorbi toată lumea despre „eroismul” lui. Moartea Ă®i este programată. Se dă Ă™i o petrecere, cu doar 30 de minute Ă®nainte de ora 12, care ar trebui să-i fie fatală. Dezorientat, el nu Ă™tie pe cine să asculteViu, Ă™i nu mort, Dan Puric stă Ă®ntr-un sicriu transparent. Lumea Ă®l crede deja petrecut. Nevasta e Ă®n delir. Restul oamenilor „respectă” ritualul. Dar omul care nu s-a sinucis, deĂ™i spunea mereu că viaĂ›a nu are sens este, totuĂ™i, inundat de o revoltă. DepăĂ™eĂ™te umilinĂ›a Ă™i nu mai vrea să moară. Există Ă®nsă un sinucigaĂ™ – nu apare niciodată Ă®n scenă -, care l-a crezut mort pe Podsekalnikov Ă™i i-a urmat „fapta”.
DISTRIBUĂšIA: DAN PURIC alături de : tĂ¢năra nevastă a protagonistului e Ă®ntruchipată de ambiĂ›ioasa Ileana Olteanu. Costel Constantine aici un vecin foarte perspicace – căci el Ă›ese ideea sinuciderii, Ă®mprăĂ™tiind zvonul; Adela Mărculescu e o soacră mai degrabă „cuminte”; Marius Bodochi e genul de intelectual viclean, care Ă®i Ă®mpinge pe alĂ›ii să fie viteji; Marius Manole e un credul foarte credibil – de la un marxist nu prea convins Ă®nghite ideile socialismului, deĂ™i se teme Ă™i de Dumnezeu; Tania Popa - cu o forĂ›Äƒ actoricească debordantă – e amanta săritoare la nevoie. Mai joacă Silviu BiriĂ™, Maria Buză, Andrei FinĂ™i, Lamia Beligan, Rodica Ionescu, Florin Lăzărescu, Vitalie Bichir sau elevul Nikita Dembinski.
Articol realizat de: Adina Popescu
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.