Înălțarea Domnului, una dintre cele mai importante sărbători ale creștinismului ortodox, este celebrată în 2025 pe data de 29 mai, la exact 40 de zile după Înviere. Evenimentul are o însemnătate profundă, marcând momentul în care Iisus Hristos, după ce S-a arătat ucenicilor și le-a vorbit despre Împărăția lui Dumnezeu, S-a înălțat la cer din Muntele Măslinilor.
Este ultima zi în care se pot înroşi ouă până la Paştele viitor, în care se taie mieii, iar în unele zone oamenii se “bat” cu leuştean, ca să fie feriţi de rele şi de boli. În toate bisericile se fac slujbe de pomenire a eroilor, aşa cum se întâmplă de peste 100 de ani, de când la Înălţarea Domnului se sărbătoreşte şi Ziua Eroilor.
Este o zi în care nu se spală, nu se muncește și nu se face curățenie, existând credința că astfel de activități atrag ghinion. O altă superstiție spune că nu e bine să se dea sare din casă, pentru că „îți dai norocul”.
În satele din România, încă se mai păstrează obiceiul de a oferi pomeni – ouă roșii, pască, cozonac și alte bucate tradiționale de Paște – în amintirea celor plecați dintre noi. De asemenea, se merge la cimitir, unde se aprind lumânări la morminte.
Potrivit tradiției, cei care mor în această zi ar ajunge direct în Rai, deoarece Înălțarea este considerată una dintre cele mai sfinte și luminoase sărbători ale anului bisericesc.
În această zi, credincioșii se salută cu urarea: „Hristos S-a Înălțat!”, la care se răspunde cu „Adevărat S-a Înălțat!” – un salut care exprimă credința în realitatea Înălțării și comuniunea între oameni.
De sărbătoarea Înălţării Domnului este şi Ziua Eroilor, în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, la troiţele şi monumentele închinate acestora fiind făcute praznice de pomenire.
Clopotele bisericilor sunt trase în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.
Pomenirea eroilor la sărbătoarea Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001 prin care această zi a fost proclamată ca sărbătoare naţională bisericească.
Din 2003, ziua Înălţării Domnului a fost stabilită prin lege şi sărbătoare naţională a poporului român.
Citește și 1240 de candidați vor participa la concursul de titularizare
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.