50% dintre celulele creierului se dezvoltă Ă®n primii 5 ani de viaĂ›Äƒ. Pentru ca aceste celule să lucreze Ă®mpreună eficient este necesară antrenarea lor.
Studiile Ă®n domeniul educaĂ›iei demonstrează că lipsa stimulării intelectuale Ă®n aceasta perioada duce la dizabilităţi de Ă®nvăţare majore. Cu alte cuvinte, mediul Ă®n care copiii trăiesc Ă®n primii cinci ani determină viitorul lor.
EducaĂ›ia timpurie inseamna asadar mai mult decat dobandirea unor cunoĂ™tinĂ›e, ci un mozaic cerebral, o platform flexibilă, care va influenĂ›a capacitatea ulterioară a copilului de a Ă®nvăĂ›a Ă™i a se dezvolta.
O problemă unanim recunoscută de specialiÅŸti este decalajul educaĂ›ional al copiilor din familii sarace si ceilalti copii din familii care nu se confruntă cu sărăcia. Caracteristicile familiei joacă un rol deosebit de important Ă®n stabilirea progresului pe care un copil Ă®l poate atinge.
Copiii care provin din familii dezavantajate au parte de mult mai putina stimulare intelectuala acasa. Li se citeste putin sau deloc, au parte de mai putina apreciere ,si nu sunt incurajati sa puna intrebari sau sa discute.
Un copil de 5 ani care Ă®ncepe grădiniĂ…ÂŁa după ce a răsfoit numeroase cărĂ…ÂŁi de poveÅŸti ÅŸi are deja abilitatea de a recunoaÅŸte anumite cuvinte va fi mult mai uÅŸor de instruit decĂ¢t un copil care a Ă…ÂŁinut Ă®n mĂ¢ini o carte foarte rar sau deloc. Nu e important doar ca părinĂ…ÂŁii să le citească copiilor; e important ÅŸi cum o fac. Numeroase studii confirmă ca părinĂ…ÂŁii cu un nivel mai scăzut de educaĂ…ÂŁie adesea le impun copiilor să asculte fără să Ă®ntrerupă, iar uneori silabisesc cuvinte.
Rezultatele copiilor sunt influenĂ…ÂŁate nu numai de cititul de la o vĂ¢rstă fragedă, ci ÅŸi de discuĂ…ÂŁiile zilnice. Prin aceste conversaĂ…ÂŁii, copiii Ă®ÅŸi dezvoltă vocabularul ÅŸi se familiarizează cu contexte care le vor permite o mai bună Ă®nĂ…ÂŁelegere a textelor citite la ÅŸcoală.
Cercetătorii din Kansas au urmărit de asemenea frecvenĂ…ÂŁa cu care părinĂ…ÂŁii Ă®ÅŸi Ă®ncurajează verbal copiii, precum ÅŸi cĂ¢t de des Ă®i mustră. Copiii de 1-3 ani cu părinĂ…ÂŁi intelectuali au o medie de ÅŸase Ă®ncurajări la o mustrare, Ă®n timp ce copiii din alte familii au două Ă®ncurajări la o mustrare ajungĂ¢nd pĂ¢nă la o Ă®ncurajare la două mustrări. Copiii ale căror iniĂ…ÂŁiative sunt Ă®ncurajate de la o vĂ¢rstă fragedă au Ă™anse mai mari să Ă®ÅŸi asume responsabilitatea pentru propria Ă®nvăţătură.
Pentru copiii saraci gradinita este singura sansa pentru a reduce decalajul cu care pornesc in viata si pentru a putea sa isi atinga potentialul ca adulti. Cu toate acestea, chiar dacă oficial sunt Ă®nscriĂ™i, mulĂ›i copii saraci din RomĂ¢nia nu merg la gradinita. ParinĂ›ii uneori pur si simplu nu isi pot permite „costurile ascunse” ale educatiei(rechizite, incaltaminte etc).
Asociatia Ovidiu Rom a dezvoltat in zece ani de experienta de lucru cu copiii si familiile dezavantajate o strategie pentru integrarea si mentinerea lor in sistemul de invatamant care a avut rezultate spectaculoase in toate cele 19 comunitati unde este implementat.
Programul Fiecare Copil in Gradinita cuprinde: recrutarea din usa in usa a copiilor din comunitatile sarace si sprijinirea familiilor pentru inscrierea acestora la gradinita, stimularea familiilor sa isi trimita copiii zilnic la gradinita prin acordarea de tichete sociale conditionate de prezenta lunara perfecta a copilului, pregatirea cadrelor didactice in metode educationale moderne centrate pe copil si pe inteligente multiple, ateliere de vara pentru a pregati copiii pentru noul an scolar si pentru a familiariza parintii cu mediul scolii, constientizarea opiniei publice prin campania “Scoala te face mare”.
Carrefour Romania s-a alaturat acestei initiative in 2007 si s-a implicat activ in dezvoltarea comunitatilor locale pentru a-si integra si cei mai saraci copii in gradinita si a le da sansa unei vieti mai bune decat cea a parintilor lor.
AceÅŸti copii care astăzi se joacă pe străzi Ă®n loc să meargă la grădiniţă sau la ÅŸcoală sunt pĂ¢nă la urmă viitorul RomĂ¢niei. Vor forma fie o clasă de mijloc, fie o clasă socială problematică – depinde de noi ce vor deveni. ĂĹ˝ncă avem o alegere Ă®n faţă: Ă®i putem ignora ÅŸi să ne confruntăm cu o creÅŸtere dramatică a ÅŸomajului ÅŸi a infractionalităţii sau putem investi Ă®n dezvoltarea lor socială ÅŸi intelectuală astfel Ă®ncĂ¢t să devină membrii activi ai societăţii, pregătiĂ…ÂŁi să susĂ…ÂŁină economia statului Ă®n loc să depindă de ea.(Sursa:prokid.ro)
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2021. Toate drepturile rezervate autorului.