În perioada 27-30 aprilie 2013, liderii elevilor din România s-au întâlnit în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Consiliului Naţional al Elevilor la Cluj-Napoca. Evenimentul a întrunit nu doar Preşedinţii Consiliilor Judeţene ale Elevilor, ci şi membrii Biroului de Presă al Consiliului Naţional al Elevilor, respectiv membrii Comisiei de Revizuire a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al Consiliului Național al Elevilor.
Deschiderea oficială a avut loc în incinta sălii de conferințe a stadionului Cluj Arena, iar printre invitații prezenți s-au numărat Ministrul Educației Naționale, Remus PRICOPIE, prin intermediul unei video conferinţe, șeful de cabinet al ministrului, Albert CRAIU, Președintele Consiliului Județean Cluj, Horea UIOREANU și Primarul Municipiului Cluj-Napoca, Emil BOC.
În urma Adunării Generale Extraordinare a CNE, reprezentanții elevilor au finalizat Statutul Elevului, documentul care prevede drepturile și obligațiile elevilor, document care urmează a fi înaintat Ministerului Educației Naționale pentru a fi adoptat. Statutul Elevului a fost realizat în conformitate cu prevederile Declarației Drepturilor Copilului și a Omului, după modelul Statutului Studentului.
De asemenea, în cadrul Adunării Generale s-a stabilit Stategia de Implementare a Politicilor Educaționale la nivel naționl, strategie care urmărește patru direcții de dezvoltare a sistemului educațional, totodată indicatori de evaluare a învățământului preuniversitar. Cele patru direcții dezbătute au fost: sistemul de evaluare, conslierea psiho-pedagogică, politicile sociale și dotarea în educație. Participanţii au analizat cele patru direcții de dezvoltare, au identificat problemele, cauzele, efectele, soluțiile și urmează să adopte o serie de poziții publice, propunerile elevilor urmând a fi totodată prezentate și comunicate Ministerului Educației Naționale.
Nu în ultimul rând, membrii Consiliului Național el Elevilor au adoptat rezoluţia de aderare a Consiliului Naţional al Elevilor la The Organising Bureau of European School Student Unions (OBESSU), organizația elevilor la nivel european și au stabilit agenda activităţilor, respectiv proiectelor care urmează a fi implementate prin intermediul structurilor Consiliului Elevilor în următoarea perioadă.
Președintele Consiliului Național al Elevilor, Iulia MIRON declară:
“ Reprezentanții elevilor au demonstrat că merită să fie vocea colegilor lor! În urma Adunării Generale a CNE am reușit să finalizăm Statului Elevului, un document care a trecut prin mâna multor generații și pentru care urmează efectuarea unor demersuri în vederea aprobării documentului de către Ministerul Educației Naționale. Evenimentul s-a dovedit a fi un bun prilej pentru participanţi, în vederea schimbului de bune practici şi idei, miza fiind educaţia non-formală, dar și evaluarea calității învățământului preuniversitar, medoalitățile de lucru reprezentând un bun exercițiu democratic care contribuie la formarea unor cetățeni mai buni pentru socitatea românească.”